Miljö

 

SAGOSKOGENS FÖRSKOLA

 

LiSaLi ekonomisk förening

Miljön - den tredje pedagogen

Förskolan är belägen nära skog och är skyddad från större trafikerade vägar på Stenhagsvägen 107. Lokalerna hyrs av Uppsala Hem och består av två sammanslagna lägenheter med en gemensam tillbyggd entré och ett eget tillagningskök på bottenplan i ett tvåplans hus nära Stenhagenskolan. En del av förskolan är anpassad till de små barnen och en annan för de äldre. Lokalerna totalrenoverades under 2005 och är fina och välanpassade. Vi jobbar mot att göra vår förskola giftfri!

Till förskolan hör en stor inhägnad gård med bl a en fin klätterställning, ett trädgårdsland och en lekstuga och till gården hör även en skogsdel med höga träd och vilda växter, vår alldeles egna sagoskog!

 

 

 

 

 

 

 

 

För oss och barnen är självklart miljön en viktig del av vår dag, både innemiljön och utemiljön! Vi skapar våra miljöer utifrån barnens behov, önskningar, och lärande! Med färger och möblering inomhus vill vi skapa en miljö där barnen kan finna ro och trygghet för att kunna ta till sig leken och lärandet! Genom att göra miljön tillgänglig för barnen ger vi dem tilltro till sin egen förmåga! Detta gör vi genom att t.ex. ha låga bord och stolar och placera arbetsmaterial åtkomligt för barnen. Med en kreativ och föränderlig miljö lockar vi och utmanar, väcker förundran och nyfikenhet, och uppmuntrar till kommunikation!

 

Välkommen in:

Mitt i förskolan ligger Hjärtat, ett av våra stora verksamhetsrum där dagen börjar för många av oss. Här finns lite olika typer av material och vi har ett särskilt fokus på tillgänglighet och utforskande för de små. Tex genom att ha material på låga hyllor och genom att ha både ett högt och ett lågt bord för matsituationer och pedagogiska aktiviteter.

 

I anslutning till hjärtat finner du Kajsas kök som vi kallar Högkvarteret: Här fattas många strategiska beslut, stora och små, under dagen  Kajsas mat är en central och viktig del av vår verksamhet eftersom vi värnar miljö och hälsa genom mat lagad från grunden av ekologiska, närproducerade råvaror och med så lite svinn som möjligt. Högkvarteret är nästan alltid bemannat, åtminstone mellan 8 och 14.

 

 

Längst in ligger ett rum som vi kallar Musik och Drama. Här finns möjlighet att lyssna på musik, dansa, klä ut sig, spela teater, dockteater och berätta sagor.

Personalrummet har också fått nytt liv som Sinnesfriden, det används mest av oss vuxna, men erbjuder också en plats för vila och nedvarvning för barn som behöver det.

 

På andra sidan hallen kommer vi först in i vårt största rum, här finns både Konstruktion där barnen kan bygga och skapa med olika typer av material. och Multimedia där vi tillsammans kan utforska språk, bokstäver, text och bild med hjälp av olika media (böcker, whiteboardtavla, projektor, lärplattor och datorer).

Längst in har vi ett litet rum som vi kallar Hemma, som är inrett för rollek och familjelek.

På vardera sidan om Lindas kontor Spindelnätet ligger Atelién där man kan skapa med olika typer av material och Naturlabbet där man kan jobba med olika typer av naturvetenskapligt och matematiskt material samt slaska med lera och vatten.

Alla rum skall vara fritt tillgängliga för alla barn, utom Atelié och Naturlabb där vi vill att de allra yngsta barnen har vuxet sällskap.

 

Tanken är att rummen skall fortsätta att utvecklas och förändras utifrån barngruppens behov och intressen.

Vi behöver miljöer som stödjer vårt arbete med det nationella uppdraget. Genom att fylla rummen med särskilt material, ge rummen namn och både symboliskt och praktisk innehåll får både vi vuxna men också barnen möjlighet att reflektera över vad vi gör, varför vi gör det och hur vi bäst gör det. Miljöerna påverkar verksamheten mycket och genom att utvärdera både styrd och fri lek kontinuerligt kan vi se till att miljöerna jobbar för oss/med oss i arbetet utifrån läroplanens intentioner.