Vårt arbetssätt

 

SAGOSKOGENS FÖRSKOLA

 

LiSaLi ekonomisk förening

Vårt arbetssätt

 

På Sagoskogens Förskola jobbar vi temainriktat! Det betyder att vi utser ett paraplytema under vilket de olika gruppernas verksamhet och projekt kan rymmas under en termin eller två. Som pedagogiskt arbetsredskap och projektbärare använder vi oss av bla levande karaktärer som vi skapar utifrån temat, behovet i barngruppen och eventuella fördjupningsämnen som vi i personalen jobbar med. Karaktärerna som kan bestå av handdockor eller vuxna pedagoger som iklär sig olika roller går in och interagerar med barnen och vi kallar det för äventyrspedagogik när vi vuxna går in i lekäventyr med barnen. Vi tror på att barn lär och utvecklas i sammanhang och i möten med olika individer. Barnen lär sig av varandra och andra runt omkring sig, av att pröva sig fram med olika material, tekniker och aktiviteter. Det är alltså upp till oss pedagoger att erbjuda barnen allt detta; varierande tillgängligt material, olika varierande aktiviteter, många olika möten med barn, personal, föräldrar och givetvis våra olika karaktärer! Vi tror på mycket lek och skratt!

I arbetssättet med levande karaktärer ryms lust och arbetsglädje för oss vuxna men det ger oss också möjlighet att erbjuda barnen fler möten, fler skratt och fler utvecklingszoner.

 

Vår vetenskapliga grund tar avstamp i Vygotskijs sociokulturella teori. Vygotskij menade att barn lär och utvecklas genom imitation, instruktion och samarbete.

Han myntade också begreppet utvecklingszoner och menade då spannet mellan det barnet kan och behärskar på egen hand och det barnet behärskar med hjälp/handledning och inspiration av någon annan.

Genom att jobba med levande karaktärer och äventyrspedagogik ger vi fler samspelsmöjligheter och erfarenheter, både verkliga och påhittade och lockar till utveckling på ett lustfyllt sätt.

Som praktiskt hjälpmedel har alla grupper varsin lärplatta. Genom bilder och text får både vuxna och barn chansen att reflektera, bearbeta och återkoppla till allt som händer och sker på förskolan. Bilderna används också av personalen för att framställa informativ dokumentation till väggarna eller förskolans facebookgrupp till barnens portfolio och pedagogisk dokumentation för att utveckla verksamheten.

 

 

Inskolning vid Sagoskogens förskola

 

För att få en plats på sagoskogens fsk skall barnen stå i kö via antagningsenheten vid Uppsala kommun. Vi baserar vår inskolning på teori och forskning om tidig anknytning, relationer och trygghet är centrala begrepp. Varje barn får en särskild inskolningspedagog som stöttar och leder såväl barn som vårdnadshavare genom inskolningsprocessen. Inskolningen inleds dag ett med ett hembesök. Inskolningspedagogen besöker barnet i en miljö där barnet är tryggt och där pedagogen är en besökare. Barn, pedagog och vårdnadshavare har här möjligheten att knyta ett första viktigt band. Besöket tar ca en timma och planeras i samråd med vårdnadshavarna. Dag två gör barnet och någon av vårdnadshavarna ett besök på förskolan, nu har inskolningspedagogen möjlighet att återkoppla till samtal eller upplevelser som delats under hembesöket. Pedagogen är ett bekant ansikte som kan visa förskolans miljöer och material samt introducera barn och vårdnadshavare för andra barn och pedagoger på förskolan. Detta besök tar också ca en timma och vårdnadshavaren är delaktig och följer med barnet medan det rör sig bland miljöerna.

Från och med dag tre anvisas vårdnadshavaren en plats centralt i lokalerna, det skall vara en trygg punkt dit barnet kan återvända för att tanka trygghet. Barnet får välja själv i vilken utsträckning han eller hon vill närma sig verksamheten. Pedagogens roll är att aktivt erbjuda aktiviteter och material och bekräfta barnet när det visar nyfikenhet och skapa en tillräckligt stark relation för barnet för att kunna fungera i stället för vårdnadshavaren som ”vikarierande anknytning” under vårdnadshavarens frånvaro från barnet när inskolningen väl är klar.

Efter dag tre läggs en individuell inskolningsplan upp i samråd mellan inskolningspedagog och vårdnadshavarna där de gemensamt dag för dag utvärderar hur inskolningen fortlöpt för just deras barn och hur den skall fortsätta. Vi bygger successivt på med allt längre besök på förskolan och vårdnadshavaren backar från barnet genom att kanske sitta i ett angränsande rum eller lämna förskolan under en kort stund.

Alla barn är individer och vi anpassar inskolningen efter deras specifika behov, där för tar inskolningarna olika tid i längd men vi brukar rekommendera att man som vårdnadshavare är beredd att avsätta ungefär två veckor.